skip to Main Content
6 ЛЕСНИ СЪВЕТА КАК ДА УДЪЛЖИМ ЖИВОТА НА АВТОМОБИЛА

6 ЛЕСНИ СЪВЕТА КАК ДА УДЪЛЖИМ ЖИВОТА НА АВТОМОБИЛА

1. Използвайте ръчна спирачка

Всички в автомобилите си имаме ръчна спирачка, повечето са с лост, а на по-новите автомобили – с бутон за ръчна спирачка, но по същество функцията им е една и съща. Много от нас изобщо не обичат да използват ръчната спирачка, мислейки че няма необходимост от това. Повечето шофьори предпочитат, преди да напуснат автомобила си, да го поставят чрез скоростния лост на първа скорост. Това обаче е грешка и ето защо: вместо автомобилът да стои в режим паркиране с помощта на ръчната спирачка, цялото натоварване се възлага върху трансмисията на автомобила. Особено много се натоварва трансмисията когато автомобилът е под наклон и точно тя трябва да го удържа в неподвижно състояние. Трябва да знаете, че това упражнение износва зъбното колело на блокиратора на скоростната кутия и след време ще ви създаде проблем. Затова използвайте ръчната спирачка винаги, когато паркирате. Ще освободите трансмисията от излишно натоварване.

2.Не злоупотребявайте със спирачките, особено при спускане под наклон

Някои шофьори обичат да си пробват спирачките под наклон, за да изпробват сигурността им. Това не е най-доброто решение за тестване на спирачната система. С този вид тест, освен двойното натоварване върху спирачната система, също така натоварвате и лагерите на колелата и съответно скъсявате експлоатационния им срок. Използвайте скоростите за намаляване на скоростта и по-бавното слизане по наклонен път. Но все пак, когато се налага да използвате спирачките, използвайте ги с кратки натискания, за да не се допусне прегряването на автомобилните спирачни накладки, особено когато те са наскоро сменени.

3. Редовна смяна на маслото 

смяна на маслото

Всички производители на автомобили  дават рекомендации относно интервалите за смяна на моторното масло  и конкретния вид  масло. Разбира се, самите производители на масла дават свои препоръки относно интервала на смяна, има съвременни масла със спецификации LL ( Long life ) дълъг живот, които препоръчват да се сменя маслото след 15 000 км., други стигат  дори до 30 000 км. Аз бих Ви препоръчал да не карате автомобилите си повече от 10 000 км. с една смяна. Аз лично сменям маслото, когато измина 8500-9500 км, препоръчвам и на Вас този подход. Това само ще удължи живота на двигателя на Вашето МПС.

4. Палете правилно

Преди запалването не включвайте никакви ел. уреди, първо запалете автомобила, след това вече включвайте фаровете и т.н.

5. Подгряване на автомобила

Доста  разпространено е мнението, че през зимата, колкото по-дълго държим със запален двигател на място автомобила, толкова по-добре за подгряването му. Но това важи само за бензинови двигатели с карбураторна система. На двигателите с инжекционна система им е достатъчна и една минута, за да потеглят след това. Също така, не е нужно двигателят да се форсира на място, когато е хладен, защото от резките промени в температурата и при още не смазан добре двигател, частите вътре в него могат да бъдат износени по-бързо.

nivo-na-gorivoto6. Нивото на гориво

Не оставяйте горивото да слезе до критичния минимум, винаги зареждайте така, че поне в 1/3 от резервоара  да има гориво, защото на дъното му обикновено се събират остатъците от некачественото гориво и те по-лесно ще попаднат в горивната помпа, а след това в цялата горивна система. Също така, ако горивото свърши внезапно, автомобилната горивна помпа може да засмуче въздух, което също й вреди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close search
Back To Top